25 Mart 2010 Perşembe

ARILARI KONTROL ETTİM

Merhaba
Bugün arıları kontrol ettim.sonbaharda arılığıma getirilen bacanagın arısı sonbaharın sonunda getirildiği için varroa mücadelesini iyi yapamamıştım.sadece onda kanatsız arıya rastladım.
Sonbahardaki varroa mücadelem 3 kez amitraz içerikli duman verdim.sonrada iki defa formik asit vermiştim.bu mücadele ile kanatsız arı dahi görmedim.ilerleyen günlerde varroa bulaşıklığını daha iyi görmek için erkek arı larvalarını çıkararak üzerlerinde varroa sayacağım.2009 yılında sayısız larva çıkardım.canlı varroa çok nadirdi.
Baharda da yine 3 defa amitraz verdim.havaların biraz daha ısınması ile iki defa da formik asit vereceğim.
Varroa için boş çıta vereceğim.erkek arı gözü ördüreceğim.
Baharda ilk işim bütün kovanların eşitlenmesi.bu amaçla 10 çıta olarak kışdan çıkan arıları,ana arıyı bularak çıta çekip öteki kovanlara gül suyuyla veriyorum.ana arı boyasız olunca bulması dikkat istiyor.bir çıta arılı olan kovanlara arılı kapalı takviyesi yapınca şurubu
günlük bitirecek düzeye geldiler.üzerlerine Konya şekerin fondonundan var.zayıf kovanlar bunlara dokunmuyordu destekle azaltmışlar.
Bugünkü arıları açtığımda hava kapalıydı.arı uçuşu azalmıştı.körük de mazı yaprakların tohumları yakıyorum.çok fazla duman veriyor.kendine has kokusu da var. arı sakinleşiyor.
Geç sonbaharda arılığa getirilen kovan önünde geçen hafta mum kırıntıları dikkat çekecek düzeydeydi.bir haftada 3 defa birer litre koyu şerbet verdim.kenarlarda ballı çıtalar oluşmuş.

24 Mart 2010 Çarşamba

HIRSIZLIK

>Her yıl olduğu gibi bu yıl da iki kovanım çalındı.Çalanların evlat acısı görmelerini gönülden istedim.(bunu düşmanıma istemem).Kovanları tartmışlar ağır olanları almışlar.Arıcı almış.arıcı demirim ve körük kovanların altındaydı.kovanları alınca ortalık ta kalmış.almamışlar.bölme tahtalarını fazla köpükleri almışlar.Bendeki sarsıntı bir hafta sürdü.Ondaki evlat acısı ömür boyu sürsün.Eskişehir de hem arıcı hem ayyaş (içki içmeye zula yer arayanlar yapmış)
Kovanlar kavun içi ve açık yeşil.Birinin üst kapağı laminant parkeden.Bölmeler 2cm su kontrasından.üzerindeki şablonla yazılmış 19 20 nolu 15X15 plakalar var.
Lütfen bildirin 0 505 288 86 50

İLKBAHAR ÇALIŞMALARI

Baharın gelmesi ile çalışmalarımız hızlandı.
İlk önce gıda ve ana arı kontrollerini yaptık.
-Gıda eksikliğinde kek,fondon şekeri, koyu sıvı besleme ile çözüm ürettik.
Gıda sorunu güçlü kovanlarda hızlı yavru yetiştiğinden daha çok sorun çıkardığı için zayıf kovanlara güçlü kovanlardan kapalı yavrulu arılı birer çıta takviye yaptık.Bu zayıf kovanın daha hızlı gelişimini sağladığı gibi hızlı kovandaki sıkışıklığı gidererek oğul eğilimini azaltı.Burada verilen arıların anayı kesmemesi için gül suyu gibi çeşitli kokular kullandık.arı çok daha zayıfsa anayı kafese aldık.
-Varroa mücadelesi için çeşitli ilaçlar yaptık.
-Kışdan çıkan kovanları temiz kuru kovanlara aktardık.

Yukarıdaki çalışmaları sadece ben yaptım demiyorum herkesin fazlasını yaptığını düşünüyorum.
Herkese herşeyin gönlünce olduğu verimli bir yıl olmasını dilerim.

14 Şubat 2010 Pazar

HASRET BİTTİ

Dünden bacanak hava 16 derece olacak arıya bakacağım diye aradı.sabah arı polen getiriyor yaz günü gibi çalışıyorlar diyordu.
Bende hazırlanıp arıya bakmaya gittim

Bir kaç gün önce etrafında dolandım.ölen arıları dışarı atıyorlardı.
Bu bana işlerin yolunda olduğunu gösteriyordu.
Bu gün hava güzel olunca açtım.

İlk önce nemden oluşan küf varmı?hiç bir kovanda yoktu.
Gıda durumu çok iyi.
Arı çok güzel polen getiriyor.yumurta sarısı renginde.
Güçlü kovanlar yine güçlü.sonbaharda 7-8 çıta olan iki kovanın nüfusları çok azalmış.ana arı var.3 çıtaya sıkıştırdım.bir kovan tamamen sönmüş.zayıfların fazla olan ballı çıtalarını güçlülere aktardım.zayıf kovanların giriş deliklerini daraltım.
Sonbaharda 5-6 çıta olan arılarım yine mevcutlarını koruyorlar.

Körükte mazı tohumu yaprağı karışık yaktım.hem kokusu güzel hemde bol duman veriyor.kolay sönmedi.

Darısı bu yıl açamayanların başına
Hoş cakalın.